ANASAYFA KONU ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Facebook Twitter Sayfamız

       

facebook sayfasımız

Kur’an  Okuma Alışkanlığı  İçin 3 Önemli Tavsiye

Kur’an Okuma Alışkanlığı İçin 3 Önemli Tavsiye

Tarih 05 Eylül 2015, 12:40 Editör A.KARUL

“Uğrumuzda çaba gösterenleri yollarımıza eriştireceğiz. Allah, kuşkusuz, iyilik yapanlarla beraberdir.”
(Ankebut, 29:69)


Kur’an İçin Çok Mu Meşgulsünüz? Bu 3 Tavsiyeye Göz Atın!

Çoğumuz her gün 8-10 saatimizi işte, okulda, stajda, gönüllü olarak veya başka işler yaparak hakikaten meşgul geçiriyoruz. Yemek yediğimiz zamanı sayarsak meşguliyetimize 1-2 saat daha eklememiz gerekir, ailemizle vakit geçirmek, birkaç saat daha, eğlenmek, uyumak ve diğer her şey. Sonrasında ise kendimize ayıracak neredeyse hiç vaktimiz kalmıyor. Programlarımızın bütün gün uğraştığımız pek çok farklı şeyle ne denli dolu olduğunu hepimiz biliyoruz. Yine de, birçoğumuz Kur’an’la, her gün tazelenen güzel bir ilişki kurma arzusuna sahibiz. Okumaya, dinlemeye zaman ayırmak istiyoruz, ezberlemeye zaman ayırmak istiyoruz. Ayrıca tefsir okuyarak, dinleyerek, araştırmalar yaparak Kur’an’ı daha iyi anlamak ve yaşamak istiyoruz. Peki zamanımız her şeyle bu kadar sarılmışken, Allah’ın kitabı ile nasıl kalıcı, istikrarlı ve anlamlı bir ilişki kurabiliriz? İşte size birkaç ipucu:

1.Bir işe öncelik verirsek, onu yapacak zaman buluruz.

öncelikler “Kesinlikle bu bir öğüttür. Dileyen Rabbine doğru bir yol tutar.” (Müzzemmil, 73:19)

“Uğrumuzda çaba gösterenleri yollarımıza eriştireceğiz. Allah, kuşkusuz, iyilik yapanlarla beraberdir.” (Ankebut, 29:69)
Bunun anlamı şudur: Allah’ın bize bir şeyleri kolaylaştırması için tüm çabamızı ortaya koymamız gerekir. Gerçekten çaba gösterdiğimizde ve eylemlerimiz bunu kanıtladığında, Allah zamanımızı bereketlendirir ve onu bizim için genişletir.

Gerçek şu ki, zaman ayırdığımız her şeye zamanımız olmasının nedeni, o iş için bir önem seviyesi belirlememiz ve bunun da bizi o işi tamamlamaya zorlamasıdır. Eğer sabah namazına önem veriyorsak onu kendimiz için mümkün kılmak adına elimizden geleni yaparız, bu birçok alarm kurmak, bir uyandırma arkadaşı edinmek, erken uyumak ya da başka herhangi bir şey anlamına gelse de. Aynı şekilde, yaşamlarımızda Kur’an’a öncelik verirsek, her gün ona 15-20 dakika ayırmayı becerebiliriz. Bu günlük sorumluluklarımızı önemsememek ya da küçük görmek değil, Kur’an’a da en az onlar kadar önem vermek anlamına gelir.

2.Her şeye tek seferde atlamak zorunda değiliz!

kuran Allah rasulü şöyle buyurmuştur: “Allah katında en sevilen iş az da olsa en düzenli ve sürekli olandır.”
Peygamberimizin bu sözünde pek çok hikmet var. Çoğu zaman bir şeyler yapmak için motive olduğumuzda, özellikle dinimizin bir yönünü öğrenirken maneviyatımız yükselir. Bu manevi coşkunluk bizi birdenbire çok fazla şeyin içine sokabilir, bir defada çok fazla çalışmak, çok fazla gönüllülük yapmak gibi. Fakat Allah bize her konuda dengeyi emretmiştir. Dengesiz bir sistem kurarsak, nihai son enerjimizin sönmesi, iflas etmemiz ve işi başarıyla ulaştıramayıp kendimizi son derece olumsuz deneyim yüzünden motivasyonumuzu kaybetmiş olarak bulmamız olur. Yola koyulmanın daha iyi ve etkili yolu ise bir seferde daha küçük hedefler koymak ve hayatımızda bunun sürekli olacağı bir sistem kurmak.

Peki bunu Kur’an’la nasıl yapabiliriz? Pek çok yol var. Örneğin, Kur’an’a sabah namazından veya yatsı namazından sonra zaman ayırmakla başlayabilirsiniz, büyük ihtimalle evde olacağınız iki vakit. İ

radeli ve kararlı bir şekilde yarım sayfa okuyarak başlayın. Bunu zaten yapıyorsanız bir ya da iki sayfaya çıkarın. Okula ya da işe giderken, arabada, otobüste, yolda yürürken geçen zamanlarınızı da Kur’an dinleyerek değerlendirebilirsiniz. Sesini beğendiğiniz bir imam bulun ve telefonunuzu/müzikçalarınızı Kur’an’la doldurun. Türkçe meal okunan ses kayıtlarını, tefsirleri, Kur’an’la ilgili sohbetleri de internetten kolayca bulup listenize dahil edebilirsiniz. Yemek hazırlarken, temizlik yaparken veya bir şeyler tamir ederken geçen zamanızı bile bu şekilde değerlendirebilir, Yaratıcımızla ilişkinizi geliştirebilirsiniz inşallah.

Buradaki hedef, yapmak için yapmak değil. Aksine bunu hatırlamanıza gerek kalmadan yerine getirdiğiniz, günlük hayatınızın bir parçası ve rutini haline getirmek. Bu bir kere hayat tarzınız haline geldiğinde, sürdürmek kolaylaşacak. Alışmanız biraz zaman alabilir ama kesinlikle yapılabilir bir şey. Unutmayın, küçük küçük ama devamlı!


3.Çevremizde bir yardım ağı kurmak

readÜniversitedeyken, bütün gün okulda veya işte olmalarına rağmen bazı kardeşlerimizin hafızlığı tamamlayabildiklerini hatırlıyorum. Bunun ana sebebi bir destek sistemine sahip olmalarıydı. Her gün bu kardeşler, hiçbir aksaklık olmaksızın -vize ve final zamanlarında bile- buluşurlardı ve oturup 15-20 dakika boyunca birbirlerine önceki gece ezberledikleri yerleri okurlardı.

 Eğer yeni bir şey ezberleyememişlerse sadece tekrar yaparlardı. Yavaş ama emin adımlarla hepsi hafızlığını tamamladı. Onlara buna neyin yardımcı olduğu sorulduğunda, kendilerini başaramayacak gibi hissettikleri anlarda birbirlerini sonuca doğru biraz daha ittirecek destek sistemlerinin etkisini anlatırlardı.
Siz de okulda veya dışarıda destek sistemi kurabileceğiniz arkadaşlar bulmaya çalışın. Evliyseniz ve tüm gün çalışıyorsanız Kur’an okumayı eşinizle yaptığınız, birlikte Allah’a yaklaştığınız bir aktivite haline getirin.

Çocuklarınız varsa bunu yatsı namazından sonra uyguladığınız bir aile aktivitesi yapın (ikramiye: böylece bu, çocuklarınızın da hayatının bir parçası olur!) Bunu anne-babanıza da sunun. Esas nokta şu ki, çevrenizde Kur’an’la ilişkinizi geliştirmenizi sağlayacak bir yardım ağı kurmanız mümkün ve çok faydalıdır.

Kur’andan

“Kur’an’ı özellikle gece vaktinde, dinlenmişken, fırsat bulduğunda, anlaya anlaya, düşüne düşüne, ağır ağır oku.” (Müzzemmil suresinden/ 3-7)

“Kesinlikle biz, düşünüp öğüt alınsın diye Kur’an’ı kolaylaştırdık. Fakat var mı bir düşünen?” (Kamer/ 55:17,22,32,40)

“Kur’an okuyacağın zaman kovulmuş şeytandan Allah’a sığın.” (Nahl/ 16:98)

“Bu Kur’an bir hatırlatmadır. İsteyen ondan ders alır.” (Müddessir/ 74:54-55)

“Allah, ayetleri birbirine benzeyen ve yer yer tekrar eden kitabı sözlerin en güzeli olarak indirmiştir. Rablerine saygısı olanların ondan dolayı derileri ürperir. Sonra derileri de kalpleri de Allah’ın zikrine(Kur’an’a) karşı yumuşar, sakinleşir. İşte bu, Allah’ın yol göstermesidir, Allah onunla dilediğini doğru yola çıkarır. Allah’ın saptırdığı kişi ise hiçbir yol gösterici bulamaz.” (Zümer/ 39:23)


Bunlar günlük hayatımızda Kur’an’a zaman ayırmak için üç basit öneri. Hiçbir şekilde yorucu değiller ve inanıyoruz ki bunların her birini tek tek uygulamak gündelik hayatımızda Allah’ın kitabına yer açmak konusunda etkili olacak.

Gerçek şu ki herkesin kendine has bir programı, bir sürü sorumluluğu ve görevi var. Ama hala Kur’an’a zaman ayırmak, öncelik vermek ve onu anlayıp yaşama çabasına girmek bizim elimizde. Kur’an’ın şöyle bir güzelliği vardır, bir kere hayatımızda yer tuttu mu okuma, anlama, dinleme, tefekkür her şeyi ile bizim gerçek bir parçamız haline gelir.

Bütün huzur kaynağının, Allah’ın sözlerini anlayıp yaşamak olduğuna hayretle şahitlik ederiz. Bunun peşinden koşmaktan vazgeçmeyin. Allah günlerimizi bereketli kılsın, bizi Kur’an’a dost eylesin ve onunla aramızdaki engelleri kaldırsın.


Bu haber 8225 defa okunmustur.

Temel Dini Bilgiler

İçki Satılan Yerden Alışveriş Yapmanın Hükmü Nedir?

“Allah’ın Peygamberi sallallahu aleyhi ve sellem sarhoşluk veren içki ile ilgili olarak on kişiye lanet etmiştir: “...

Çocukları Zayi Etmeyin

"Ben insanları ve cinleri ancak bana ibadet etsinler için yarattım."
A.KARUL A.KARUL
NAMAZA BAŞLAMAK İSTİYORUM AMA ...? OKU
Meçhul Yazar Meçhul Yazar
Bir aşk hikayesi!
Taner ERDOĞAN Taner ERDOĞAN
Müstehcen NOTLAR - Kimi kandırıyoruz ?
Emrecan Er Emrecan Er
BENLİK DUYGUSU!

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

         

E-mail listemize adresinizi
ekleyin son eklenen 
konulardan haberdar  olun

_SAAT_

NAMAZ VAKİTLERİ

ANKET

Kuran-ı Kerim'i hangi sıklıkla okuyoruz?






Tüm Anketler

Bu sitenin içeriği titiz çalışmalar ile hazırlanmaktadır. Kaynak gösterilmesi şartı ile çoğaltılabilir.
RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapy: MyDesign Haber Sistemi